Holloko

NY-i könnyű szél - 11°C

Meterológiai információk »

Általános tudnivalók Próbáljon szerencsét Hollókőn

A Próbáljon szerencsét Hollókőn elnevezésű program főbb tudnivalói

 Hollókő sikeresen pályázott az Észak-magyarországi Operatív Program keretén belül meghirdetett Kiemelt turisztikai termék- és attrakciók fejlesztésére irányuló felhívására. A település ÉMOP-2.1.1/A-12-k-2012-0005 kódszámú "Próbáljon szerencsét Hollókőn" nevet viselő, az Európai Unió támogatásával és az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával megvalósuló pályázata 1 709 340 497 forint támogatással bír, melynek intenzitása közel 100 százalékos. A projektet egy lakossági fórumon már ismertették a helyiekkel, az alapkő-letétel még ebben az évben várható.

A projekt általános célja, hogy a Hollókőn megforduló turisták és látogatók olyan minőségi kínálatot kapjanak, mely - elégedettségük mellett - növeli a turizmusból származó bevételt mind az önkormányzati, mind a vállalkozói szféra által működtetett területeken, ösztönözve ezáltal a térség turisztikai vállalkozásai által foglalkoztatottak számának bővülését , illetve munkahelyeket - jobb megélhetési lehetőséget teremtsen a helyben élőknek. A projekt segítségével elérendő konkrét célok között leghangsúlyosabbként a szezonalitás csöttentését, a tartózkodási idő növelését és a magasabb költés elérését találjuk.

A projekt építési tevékenységei 2014-ben realizélódnak majd, amelyek azonben csak a hagyományos húsvéti fesztivált követően kezdődhetnek meg, hiszen Hollókő legjelentősebb eseményét nem zavarhatják például a felújítások állványzatai, valamint a beruházás egyik legjelentősebb elemeként jelentkező útfelujítás sem. A "leglátványosbb" munka ugyanis az Ófalu macskaköves útburkolatának felújítása, cseréje lesz: mintegy 6000 négyzetméter bazaltocka-felület újul majd meg. Az arculat azonban marad, az út "dombhátas", jellegzetse karaktere sem tűnik mald el, de praktikussági okokból kisebb ívű lesz a mostaninál. Szintén a projekt segítségével egy új, bejárhatő és fedett szinttel bővül majd például a vár is, amelynek jóvoltából az eddig szabadtéren megtartott, az időjárás szeszélyességének kitett rendezvények látogatói rossz időjárás esetén is felhőtlenül tudják élvezni az eseményeket.

- Az ingatlanok is az önkormányzathoz kerülnek a projekt segítségével, amelyek esetenként akár több évtizede kihasználatlanul állnak a településen. Természtesen minden ingatlannal kapcsolatban egyezteéseket folytattunk erről a kérdésről, s azokat vesszük most át, amelyek hasznosításáról lemondtak a tulajdonosaik. Ezen épületekben a célunk, hogy helyben minél több terméket tudjunk előállítani, amelyeket szintén a helyi vendéglátósainkk, boltjaink, intézményeinkk használhatnak fel. Pékséget vagy éppen sajt- és tejházat is kialakítunk, de lesz például tánc- vagy közösségi ház, csak, hogy néhány példát említsek a teljesség igénye nélkül - ismertette a fejlesztéssel kapcsolatos tudnivalókat Szabó Csaba, Hollókő polgármestere.

Jelenleg a projekt az építkezések előkészítésével és engedélyeztetési eljárásaival, valamint a háttérben zajló kreatív munkákkal halad előre. A Hollókői Világörökség-Kezelő Nonprofit Kft. által megindított arculati megújulás és egységesítés is jelen projekt keretein belül teljesedik majd ki, az első skiccek már a projektgazdák asztalán vannak. A letisztult irányvonalat azonban sejthetjük, hiszen ennek szellemében nemrégiben teljesen megújult a település www.holloko.hu címen található weboldala is, amelybe egy marketinginformációs rendszert is beágyazott az említett szervetet.

Nógrád Megyei Hírlap 2013. október 21.



A beruházás helyszínei:

Vár Étterem
Vár
Küszöb Információs Pont
Pajtaárok
Guzsalyas
Képesház
Oskola
Kalácsos
Parkoló
Fészer
Táncház
Gazduram sajtboltja
Palóc Műhely
Piactér
Alsókút tere
Út
Harangjáték
KalandVár
Látogatóház
Palóc Játszóház


Kivitelezők


 • Hírek, aktualitások:

  • Faluséta jegy

   Faluséta jegy

   Kalandozás Hollókőn télen-nyáron!

  • Hollókőn idén sem marad Nő szárazon

   Hollókőn idén sem marad Nő szárazon

   A három napos Hollókői Húsvéti Fesztivál a hagyományok és az életöröm ünnepe. Egy hely, amit mindenkinek látnia kell!

További hírek, aktualitások »

Keresés: