Élő tradíciók

A hagyományok akkor a legszebbek, amikor szívből jönnek. Amikor nemcsak kényszerből tartjuk be őket, hanem annyira a részei a hétköznapoknak, mint egy szelet puha sózott kenyér, amit előszeretettel falatoznak errefelé, vagy egy jóleső elégedett nyújtózás ébredés után. Körülbelül ennyire része Hollókő és lakosai életének az a sok tradíció, amit őriznek és adnak át generációról generációra.Hogy mi tartozik ide? Észrevétlenül szinte minden, egész életformájuk. Ahogy ápolják a rokoni, szomszédi, baráti kapcsolatokat, ahogyan együtt élnek a természettel és az évszakok változásaival, követve azokat a legkülönbözőbb néphagyományokkal és ünnepekkel, vagy ahogyan az asztalra teszik az ételt. Őszintén, jó szívvel.

A faluban többféle kézművességnek is hagyománya van, az Ófaluban a fazekasság, a szövés mesterségét ma is megismerhetik és elsajátíthatják a látogatók. Fontos része a hagyományoknak a gasztronómia is! A palóc ízeknek sokan a csodájára járnak, és próbálják recept formájában magukkal vinni ezt a megízlelhető élményt. A Palóc levest, a sztrapacskát, a tócsnit, a kemencében sült kenyérlángost, a túrós lepényt és a házi húzott réteseket, na meg a mindenki nagy kedvencének számító tejes pitét, a görhét hamisítatlan, évszázados, anyáról lányára hagyományozott receptúra alapján készítik a tűzhelyeken, úgyhogy egy palóc családnál ebédelni tényleg élményszámba megy.

De ha a hagyományokat emlegetjük, a népszokásokat sem hagyhatjuk ki, amelyekből bizony akad jó néhány. A húsvétolás, melyre több ezren látogatnak el rendszeresen, aztán a bornapok és a pünkösd, a szüreti felvonulás, a betakarítás ünnepei, a sok vallási ünnep és körmenet… Hiába, ezek a hollókőiek tudnak élni, szinte minden hónapra találnak egy-egy nyomós okot az ünneplésre.

 • Hírek, aktualitások:

  • Faluséta jegy

   Faluséta jegy

   Kalandozás Hollókőn télen-nyáron!

  • Hollókőn idén sem marad Nő szárazon

   Hollókőn idén sem marad Nő szárazon

   A három napos Hollókői Húsvéti Fesztivál a hagyományok és az életöröm ünnepe. Egy hely, amit mindenkinek látnia kell!

További hírek, aktualitások »

Keresés: