A hollókői vár és az ördögfiak

Hollókőhöz közeledve már messziről megpillanthatjuk a falu fölé magasodó, a vidék nyugalmát büszkén vigyázó 13. századi várat. Története egyszerre zaklatott és legendás, akár egy mese megelevenedő helyszíne is lehetne.


A vár legendájából származik a falu neve is. Eszerint a szomszédos Pusztavárhegy ura, Kacsics András egyszer elrabolt egy szép leányt, és ide záratta, az épülő vár egy termébe. Viszont a lány dajkája az elrabló nagy szerencsétlensége boszorkány volt. A dajka, hogy a lányt kiszabadítsa, szövetkezett az ördöggel, s ennek parancsára az ördögfiak holló képében esténként újra és újra elhordták az épülő vár köveit, egészen addig, míg a várúr a leányt szabadon nem engedte.

A vár az évszázadok során többször gazdát cserélt, Csák Máté, Károly Róbert, Széchenyi Tamás, a husziták vezére, Giskra is birtokolta. Sokat huzakodott a vidéken magyar és török is, ám I. Lipót 1711-ben, a Szatmári békekötés után leromboltatta. A romvárat részlegesen felújították, 1996 óta látogatható, 30 éves felújítási munkák után. A dombtetőre keskeny út vezet az ófaluból, kellemes sétával megközelíthető. A külső várudvaron, ahova csak felvonóhídon lehetett egykor bejutni, sok kincskeresőt vonzott egykor a sziklába vájt ciszterna, ahova a monda szerint Csák Máté és a törökök is sok kincset rejtettek el. A vár vastag, hűvös falai között a vár első urát és családját bemutató panoptikum, 11-16. századból származó fegyvereket kiállító fegyverterem és meghitt hangulatú várkápolna várja a látogatókat.

De a legizgalmasabb mégis az a kilátás, amely a toronyba felkapaszkodva elénk tárul, a Cserhát lankáival és a falu kedves panorámájával.

A vár tavasztól őszig impozáns és lenyűgöző kulisszát nyújt különféle rendezvényekhez, várjátékokhoz, koncertekhez, színházi előadásokhoz, de az is feledhetetlen élmény, amikor egy-egy esemény után a falubeliek fáklyákkal kijelölt ösvényén sétálhatunk vissza a csillagos égbolt alatt a csöndes kis parasztházak közé.

A vár termeiben középkori fegyverkiállítás és panoptikum tekinthető meg. A vár számos rendezvény otthona, a várurak segítsgével középkori történelem órán, fegyverbemutatón valamint számos programon lehet részt venni.

Nyitva tartás: április 1- október 31-ig, mindennap10-17.30-ig illetve sötétedésig
november 1 - március 31-ig 11-15 óráig (Felhívjuk kedves vendégeink figyelmét, hogy a téli nyitva tartás függ az időjárástól, ezért indulás előtt érdeklődjön telefonon. Havas, jeges időben a vár zárva tart.)

Belépőjegy árak:

Kedvezményes: 600.-Ft
Felnőtt: 900.-Ft.
Családi belépőjegy (2 felnőtt, 3 gyerek): 3.000.-Ft

Elérhetőség
Hollókő, Vár
Tel.: +36 30 508 2454

Információk a belépőjegyről a letölthető dokumentumban.

 • Hírek, aktualitások:

  • Faluséta jegy

   Faluséta jegy

   Kalandozás Hollókőn télen-nyáron!

  • Hollókőn idén sem marad Nő szárazon

   Hollókőn idén sem marad Nő szárazon

   A három napos Hollókői Húsvéti Fesztivál a hagyományok és az életöröm ünnepe. Egy hely, amit mindenkinek látnia kell!

További hírek, aktualitások »

Keresés: